Nieuws/Binnenland
1140064646
Binnenland

Actie in Limburg vooral gezellig

Ook Limburg zwicht voor (kalm) boerenprotest

Boeren verzamelen zich bij het provinciehuis van Limburg.

Boeren verzamelen zich bij het provinciehuis van Limburg.

MAASTRICHT - De demonstratie van boeren bij het provinciehuis in Maastricht is rustig verlopen. De driehonderd agrariërs werden opgevangen en kregen koffie en cake aangeboden. Vooraf werd even gevreesd voor toestanden zoals gisteren in Groningen. „Maar als we terug moeten komen, zal het wat rebelser worden”, aldus de voorman van de Limburgse boeren.

Boeren verzamelen zich bij het provinciehuis van Limburg.

Boeren verzamelen zich bij het provinciehuis van Limburg.

De plaatjes waren vooraf hetzelfde als eerder elders in ons land. Boeren op tractors die luid toeterend en met spandoeken hun ongenoegen kenbaar kwamen maken. „Maar zonder rotzooi te schoppen, dat hebben we met elkaar afgesproken”, zegt boer Louis uit het dorp Echt.

„Zoals in Groningen, dat kan echt niet. Iedereen moet zich aan de wet houden. Maar het moet wel stoppen. Wie heeft er straks nog werk in deze sector? We kunnen niet alles blijven accepteren.”

Vanwege het druilerige weer werden de demonstranten binnen in het provinciehuis opgevangen en werd het bijna gezellig. „Maar het opgeven van rechten staat gelijk aan diefstal”, aldus boerenvoorman Leon Faassen in zijn speech.

Maatregelen van tafel

Daarna deed gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) nog een duit in het zakje. Hij sprak de driehonderd demonstranten toe omdat gouverneur Bovens in China zit. In het dialect, om zo het Limburgs gevoel te versterken. De extra maatregelen die veel provincies en ook Limburg de boeren hebben opgelegd, gaan van tafel.

Eerder gingen Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland overstag voor de boeren, maar in hoeverre dat hen daadwerkelijk iets oplevert, is onduidelijk.

„Je kunt er niet omheen. De lat wordt steeds hoger gelegd als het gaat om natuurgebieden. Als je erover probeert te komen, wordt hij weer hoger gelegd. Zo lukt het dus nooit. Ik wil vooral duidelijk maken dat we ons heel goed realiseren hoe belangrijk boeren voor deze provincie zijn”, aldus Koopmans.

Koffie, cake en gratis kaarten

Een ingetogen applausje volgde. Tenslotte nog de mededeling dat er gratis uitrijkaarten voor de parkeerplaats worden verstrekt. Na nog een koffie en nog een plakje cake werden de trekkers gestart. En zo eindigde in Limburg het boerenprotest zonder o ok maar een centje overlast.