Nieuws/Binnenland
114035
Binnenland

Actie tegen komst bruinvissen Neeltje Jans

VROUWENPOLDER - Bij de ingang van het Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder hebben zaterdag zo'n twintig tegenstanders actiegevoerd tegen de komst van een aantal bruinvissen uit het Dolfinarium Harderwijk. De dieren moeten weg uit Harderwijk maar kunnen niet overleven in het wild.

Volgens de actievoerders wil Deltapark Neeltje Jans de bruinvissen onderbrengen in een afgesloten bassin en ze ook gebruiken voor proeven met geluid. ,,Dat geeft enorme stress. En die proeven zijn volkomen overbodig", zegt Nancy Willekens van actiegroep Een Dier Een Vriend.

Beter zou zijn om in de Oosterschelde een gebied af te bakenen waar de bruinvissen vrij kunnen zwemmen. Ze zouden dan naar de kant komen tijdens voedertijd, zodat het publiek ze kan zien, aldus Willekens.

Willekens sprak na afloop van een geslaagde dag. De actievoerders deelden tussen 12.00 en 15.30 uur flyers uit aan bezoekers van het park. ,,Bijna iedereen nam de flyer aan en op de terugweg staken veel mensen een duim naar ons op." Een Dier Een Vriend voert in juli opnieuw actie bij het park.