1140503
Binnenland

'Er kunnen doden vallen'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken sluit niet uit dat er slachtoffers vallen bij toekomstige zwaardere aardschokken in Groningen.

Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. „Ik houd daar rekening mee”, zei Kamp zondag tijdens zijn bezoek aan Loppersum. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gevallen tijdens de tientallen aardschokken in Groningen als gevolg van gaswinning uit het grote Groningenveld. Nu bekend is geworden dat aardbevingen met een kracht van 4 tot 5 mogelijk zijn, sluit Kamp persoonlijke ongevallen niet uit.

Inwoners van Groningen zijn zich rot geschrokken van nieuwe onderzoeken, waaruit blijkt dat de activiteiten bij het gasveld steeds ergere aardbevingen gaan veroorzaken, maar waartegen voorlopig niets wordt gedaan. Kamp liet gisteren weten dat gaswinning pas na nog een jaar onderzoek verminderd wordt, en dan alleen als blijkt dat het noodzakelijk is.

De Groningers willen dat desnoods helemaal gestopt wordt met gaswinning om te voorkomen dat huis en haard vernield worden en zij straks blijven zitten met een opgelapte woning, die onverkoopbaar is geworden. De nuchterheid is omgeslagen in angst en woede.

Schade

De NAM zegt alle schades te dekken, ook als dat meer is dan de honderd miljoen die er voor is uitgetrokken. De Partij voor het Noorden pleit voor een schadefonds van 600 miljoen tot 1 miljard euro voor gedupeerden van aardschokken in de provincie Groningen, liet ze weten aan RTV Noord-Holland. De 100 miljoen euro die minister Henk Kamp noemt, zou onvoldoende zijn. Volgens de partij moet het Noorden ook veel meer profiteren van de aardgasopbrengsten.