1140504
Binnenland

Meer veiligheid boven gasveld Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de overheid nemen maatregelen om de veiligheid boven het gasveld in Groningen te vergroten. Dat is nodig omdat aardbevingen volgens onderzoekers in de toekomst heviger kunnen worden. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De NAM reserveert 100 miljoen euro extra voor versterking van kwetsbare gebouwen. Ook komt er onderzoek hoe de kans op een aardbeving kan worden beperkt.

Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5. Er is een kans van 1 op 14 dat het gebied in de komende 12 maanden door een aardschok van groter dan 3,9 op de schaal van Richter wordt getroffen, stellen de onderzoekers.

Om het aantal bevingen in de toekomst terug te brengen, zou volgens de onderzoekers zo min mogelijk gas moeten worden gewonnen. Kamp stelt in zijn brief dat rekening gehouden moet worden met de staatskas, die een tegenvaller van 2,2 miljard euro per jaar te verwerken krijgt als er 20 procent minder gas uit het Groningen-veld verkocht zou worden.

Bovendien gebruiken bijna alle Nederlandse huishoudens, instellingen en bedrijven dit gas, bijvoorbeeld om op te koken of om het huis te verwarmen. De gevolgen van minder gaswinning zijn voor de samenleving dan ook groot, onderstreept Kamp.

Gas uit het buitenland importeren, is volgens de bewindsman ook geen oplossing. Dat gas is van een hele andere samenstelling, waar apparatuur in Nederland - zoals de cv-ketel - kapot van gaat. Niet meer exporteren biedt ook geen soelaas, omdat er meerjarige contracten zijn gesloten met andere landen.

De minister neemt de conclusies serieus maar gaat de gaswinning in Groningen nog niet beperken. Eerst moet er meer onderzoek worden gedaan. Tegelijkertijd wil hij regelen dat de effecten van de bevingen minder hevig zijn. Naast het versterken van gebouwen, gaat het ook om voorlichting zodat mensen weten wat ze moeten doen bij een beving. Ook moeten inwoners van het gebied er volgens Kamp op kunnen rekenen dat eventuele schade door een aardbeving wordt vergoed.

De onderzoeken werden gedaan nadat het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum vorig jaar werd getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en richtte veel schade aan.