Nieuws/Buitenland
11406
Buitenland

ANC beslist over lot van president Zuma

Jacob Zuma

Jacob Zuma

PRETORIA - Het dagelijks bestuur van het ANC beslist mogelijk maandag over het lot van Jacob Zuma. De 74-jarige president van Zuid-Afrika wordt achtervolgd door schandalen. Al jarenlang zijn er beschuldigingen over corruptie, steekpenningen en witwaspraktijken. Niet alleen tegen Zuma zelf, maar ook tegen zijn vermogende familie.

Jacob Zuma

Jacob Zuma

Het partijbestuur sprak al het hele weekeinde over de zaak. Drie leden van Zuma’s kabinet hebben de president openlijk opgeroepen af te treden. Verder ligt er een voorstel tot een officiële motie van afkeuring op tafel, gedaan door de minister van Toerisme, Derek Hanekom.

Het dagelijks bestuur is bijeen in Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Het bestuur heeft de macht om Zuma uit de partij te zetten. Naar verluidt verlopen de discussies over het lot van de president ’verhit’.

Jacob Zuma is sinds mei 2009 president, nadat het ANC een maand eerder de verkiezingen had gewonnen. Hij werd in 1999 door de toenmalige president Thabo Mbeki tot vicepresident benoemd, maar moest in 2005 aftreden wegens verdenking van corruptie. Later werd hij ook nog van een verkrachting beschuldigd. Een proces wegens corruptie werd in 2008 onwettig verklaard wegens vormfouten.

Een van de schandalen waar Zuma nu bij betrokken is, is een verbouwing van zijn privéwoning die is gefinancierd met staatsgeld. Het zou gaan om omgerekend ruim 20 miljoen euro.