Nieuws/Binnenland
1140868
Binnenland

'Holanda' krijgt koningin Máxima

Argentijnse internetmedia hebben enthousiast gereageerd op de toespraak van 'Beatrix I de Holanda'. Beatrix de Eerste maakt in de ogen van talrijke media plaats voor een nieuwe koningin die uit Argentinië komt, Máxima Zorreguieta en haar echtgenoot 'Guillermo Alejandro' die een zoon is van Beatrix de Eerste.

Een Argentijnse koningin in het oude Europa fascineert duidelijk talrijke media in de republiek die drie jaar jonger is dan het Koninkrijk der Nederlanden en die een veel turbulentere historie heeft dan Nederland.

De fascinatie voor Europa is in Argentinië volgens waarnemers veel groter dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Dunbevolkt Argentinië heeft zowel in de schaarse tijden van uitzonderlijke voorspoed, zoals aan het einde van de 19e eeuw, als in de vele jaren van uitzonderlijke tegenspoed en wanbeleid, zichzelf als troost graag als Europees land gezien. De blik op de cultuur van Europa heeft Argentijnen in andere landen van het continent soms een slechte naam bezorgd.

'Koningin Máxima' bewijst in ieder geval dat modern Argentinië niet volkomen is vervreemd van Europa. Ze is volgens tal van media niet alleen in ons land „het meest geliefde lid van het Koninklijk Huis”, maar in heel Europa een van de populairste figuren van de 'royalty' van het oude continent, dankzij haar „sympathie, eenvoud en elegantie”.

Het uiterst linkse dagblad Pagina 12 is niet opgetogen. Het meldde aanvankelijk droogjes dat Beatrix afstand doet van de troon ten behoeve van haar zoon die sinds 2002 is getrouwd met een dochter van een ex-functionaris van de dictatuur waar een klacht tegen is ingediend. De dochter wordt koningin-gemalin volgens Pagina 12, dat zijn ultralinkse wortels altijd trouw is met verdachtmakingen over ambtenaren in de tijd van de jongste militaire dictatuur (1976-1983), inclusief de vader van 'koningin Máxima'.