Nieuws/Binnenland
1140869
Binnenland

Beatrix was 'sparringpartner' voor premier Kok

Koningin Beatrix was voor Wim Kok een „sparringpartner“ in de jaren dat hij als minister-president elke maandag bij haar op bezoek ging. Kok zei maandagavond bij de NOS dat hij haar rol altijd „buitengewoon” heeft gewaardeerd.

Volgens Kok gaf Beatrix tegenspel, daagde ze haar gesprekspartner uit en dwong ze tot nadenken. Ze ondertekent niet alleen wetten, „maar ze heeft een méning”, aldus Kok. Beatrix toonde altijd een „zeer intensieve betrokkenheid” bij alle onderwerpen die speelden in de ministerraad, aldus Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Hij zei dat Beatrix de monarchie duidelijk heeft gevestigd en dat het koningschap inmiddels in brede kring is geaccepteerd. „Vooral door de perfectie manier waarop ze invulling gaf aan haar functie.” De positie van de monarchie is ondanks het feit dat de Tweede Kamer een grotere rol heeft opgeëist in de kabinetsformatie, sterker gevestigd dan een aantal decennia geleden, zei Kok.

Hij vertelde dat hij kippenvel had gekregen bij de toespraak van de koningin. „Mooi, sober, licht emotioneel. Aan het einde besef je dat een tijdperk wordt afgesloten.”