Nieuws/Binnenland
1140894
Binnenland

Sinds 1890 geen koning meer

Als prins Willem-Alexander inderdaad op 30 april wordt gekroond, heeft Nederland voor het eerst sinds 1890 weer een koning. In dat jaar overleed koning Willem III. Hij zat sinds 1849 op de troon.

Willem I Frederik was in 1815 de eerste koning van Nederland. Op 7 oktober 1840 deed hij afstand van de troon ten gunste van zijn zoon, die daarna als Willem II de troon besteeg. Willem II kwakkelde met zijn gezondheid en overleed op 17 maart 1849.

Willem is dé naam van de Oranjes. Dat is te danken aan Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands die in 1533 in het Duitse Drillenburg werd geboren en in1584 in Delft werd vermoord. De naam Oranje is ontleend aan de Zuid-Franse stad Orange, die Willem van zijn kinderloos gestorven oom erfde.

Willem werd de leider van de opstand van de Nederlanden tegen de Spanjaarden, die het rooms-katholicisme aan het volk wilden opleggen. Hij pleitte voor godsdienstige tolerantie, maar slaagde niet in zijn opzet de noordelijke en zuidelijke Nederlanden bijeen te houden. In 1581 zwoeren de noordelijke Nederlanden de Spaanse koning Philips II af. Drie jaar later werd Willem, die als leider van de opstand vogelvrij was verklaard, door Balthasar Gerards vermoord.