Nieuws/Binnenland
1140904
Binnenland

Koningshuizen stil over afscheid Beatrix

Europese koningshuizen onthouden zich vooralsnog van commentaar op het aftreden van koningin Beatrix. „Het Zweedse koninklijk paar is maandagavond bij het 200-jarig jubileum van de Bos- en landbouwacademie in Stockholm. Ze zien af van een officieel bericht”, aldus de perswoordvoerder van het hof.

De Nederlandse en Zweedse koninklijke families hebben innige banden. Zo is prins Willem-Alexander peetvader van prinses Estelle, de vorig jaar geboren dochter van de Zweedse kroonprinses Victoria. Koningin Beatrix is Victoria's peettante. Desondanks kiest het Zweedse hof er dus voor nog geen officiële reactie te geven.

Een woordvoerder van het Noorse koningshuis stelde kortweg: „geen commentaar”. Het Deense koningshuis was maandagavond voor de pers niet bereikbaar. Officiële reacties van de vorstenhuizen in Groot-Brittannië, en Luxemburg zijn nog niet voorhanden.

Koning Albert van België gaat persoonlijk in contact treden met koningin Beatrix om haar geluk te wensen met haar besluit. Ook zal hij de beste wensen overbrengen aan troonopvolger Willem-Alexander, meldde een woordvoerder van het Belgische koninklijk paleis bekend. Er zal hierover geen officiële mededeling volgen, benadrukte de zegsman.