Nieuws/Binnenland
1140908489
Binnenland

Islamitische organisaties: Bouchallikht demoniseert moslims

Kandidaat Kamerlid voor GL Kauthar Bouchallikht

Kandidaat Kamerlid voor GL Kauthar Bouchallikht

DEN HAAG - De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) en moskee-organisatie Milli Görüs Nederland zijn zeer teleurgesteld over de uitlatingen van Kauthar Bouchallikht, kandidaat voor GroenLinks bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. Die dragen volgens hen bij aan de demonisering van de moslimgemeenschap.

Kandidaat Kamerlid voor GL Kauthar Bouchallikht

Kandidaat Kamerlid voor GL Kauthar Bouchallikht

Zij nam maandag in een interview in Trouw afstand van bepaalde standpunten van Milli Görüs en van de moslimbroederschap.

Bouchallikht is klimaatactivist en staat negende op de kandidatenlijst. Ze kwam daarna onder een vergrootglas te liggen door haar werk als vicevoorzitter van Femyso, een koepel voor verschillende islamitische jongerenbewegingen in Europa. Deze organisatie wordt door sommige deskundigen in verband gebracht met de uiterst conservatieve en omstreden moslimbroederschap. Bouchallikht zegt in Trouw dat ze zelf „nooit iets heeft gemerkt van enige verbondenheid met de moslimbroederschap. Ik wil ook niets te maken hebben met dat gedachtengoed.”

Ook geeft ze aan dat ze „als GroenLinkser niet zou langsgaan bij een van de bijeenkomsten van Milli Görüs.” Ze gaf daar wel een presentatie over teambuilding, maar „heel nadrukkelijk als bestuurslid van Femyso.” Bouchallikth benadrukt opnieuw de normen en waarden van GroenLinks volledig te onderschrijven. „Ik sta zelf voor radicale gelijkwaardigheid. Het maakt mij niet uit wat iemands gender, seksuele geaardheid of kleur is.”

De islamitische organisaties zeggen het ook „ten zeerste te betreuren dat mevrouw Bouchallikht in deze casus een islamitische organisatie, geworteld in de Nederlandse samenleving, voor de bus gooit om haar positie binnen de partij te verstevigen.” Tegelijk hopen ze dat ze straks „zal bijdragen aan de emancipatie van moslims door moslimorganisaties te betrekken in plaats van uit te sluiten.”

„Hier staan twee wereldbeelden tegenover elkaar. Bij GroenLinks - en sowieso veel jongeren - zien ze de islam kennelijk als een progressieve en rebelse emancipatiebeweging”, zegt Telegraafverslaggever Wierd Duk in een nieuwe podcast:

GroenLinks-leider Jesse Klaver verdedigt de positie van Bouchallikht volop en prijst haar als „activist die strijdt voor gelijkwaardigheid en opkomt voor alle groepen die in de verdrukking komen. Helaas is dit de realiteit voor veel jonge moslims in Nederland. Zij moeten voortdurend hun loyaliteit bewijzen en laten zien waar ze staan. Als je ook nog eens vrouw bent, wordt die bewijslast nog zwaarder. Het is tijd dat daar verandering in komt”, schrijft hij op de site.