Nieuws
1140912
Nieuws

Zeilster Marcelien Bos-de Koning stopt

Zeilster Marcelien Bos-de Koning stopt met topsport. De zeilster uit Hoorn besloot daartoe omdat ze zich meer wil richten op haar maatschappelijke loopbaan. Ook haar eventuele deelname aan de Volvo Ocean Race is hiermee geannuleerd.

Marcelien Bos-de Koning is een van de meest succesvolle Nederlandse zeilsters van de afgelopen decennia. Ze werd met samen met Lobke Berkhout drie keer wereldkampioen in de 470 klasse. In 2008 veroverde het zeilduo zilver op de Olympische Spelen in Beijing.

Daarna heeft Marcelien nog enige tijd het plankzeilen beoefend om vervolgens haar carrière af te sluiten met een plaatsing op de Olympische Spelen van Londen 2012. Samen in een matchraceboot met Annemiek Bes en Renee Groeneveld bleef de gedroomde medaille echter ditmaal achterwege.

In ieders herinnering blijft de duik van Marcelien en Lobke na het behalen van de zilveren medaille op 18 augustus 2008 in Qingdao. Ook haar enthousiasme voor de zeilsport en haar uitverkiezing tot sportploeg van het jaar 2005 blijven in het nationale zeilgeheugen gegrift.

Afgelopen najaar werd de Koning benaderd door de Volvo Ocean Race. Ze werd gepolst over deelname aan deze loodzware wereldomzeilende wedstrijd met een team dat geheel uit vrouwen zou bestaan. Het is niet bekend of de plannen voor een vrouwenboot worden voortgezet, nu een belangrijke gangmaakster afhaakt.

Marcelien de Koning heeft aangegeven een bestuurlijke rol binnen de zeilsport te ambiëren. In het najaar werd ze net niet verkozen als vicepresident van de ISAF, maar de Koning gaf aan over vier jaar weer een gooi te doen naar een belangrijke bestuursfunctie.