Nieuws/Binnenland
1140940
Binnenland

Celstraffen voor uitbuiting man Deventer

De rechtbank in Zwolle heeft maandag twee broers veroordeeld tot 15 maanden en 10 maanden cel voor uitbuiting van een verstandelijk beperkte man uit Deventer.

De zwaar dyslectische man liet zijn administratie en bankzaken regelen door een vriend, de 34-jarige Patrick K. Samen met zijn vriendin boekte K. vervolgens grote bedragen over op zijn eigen rekening. Ook moest het slachtoffer zijn huis en al zijn vrije tijd ter beschikking stellen. Tot diep in de nacht moest hij vlees tot hondenvoer verwerken voor K. en diens broer Richard K. Tegen de broers was tot 6,5 jaar cel geëist.

Aan de uitbuiting kwam een einde toen de Deventenaar een zelfmoordpoging deed. Eén van de broers had de sleutel van het huis van het slachtoffer. Soms sliep hij samen met de 15-jarige dochter van de man. Hij is veroordeeld voor het plegen van ontucht met haar.

De straf is lager dan geëist mede omdat de rechtbank het verrichten van nog meer werkzaamheden voor de broers gedurende 3 jaar niet bewezen achtte. Er is volgens de rechtbank geen duidelijke grens aan te wijzen tussen wat normaal is in een vriendschappelijke relatie en waar de uitbuiting begon. Ook heeft de politie in het opsporingsonderzoek fouten gemaakt, waardoor afbreuk is gedaan aan de betrouwbaarheid van de verklaringen van met name het slachtoffer.

De vriendinnen van de broers zijn veroordeeld tot een maand cel en een tot een werkstraf van 40 uur.