Nieuws/Binnenland
1140957
Binnenland

Brandstof besparen met app

Zodra het kan, haalt Nico Verhoeven zijn voet van het gaspedaal en rolt hij in z’n vrij lekker uit. „Freewheelen is pas zuinig rijden!” glundert de beroepschauffeur. Met de door hem ontwikkelde Drive2Cash-app kan hij meteen zien hoeveel geld er is bespaard. „Op een volle tank zo’n dertig euro.”

Verhoeven rijdt al meer dan een jaar op deze manier en heeft zo zijn baas al duizenden euro’s bespaard. Ook privé doet hij niet anders meer. „Hoe meer je freewheelt, oftewel uitrolt in z’n vrij, des te meer het je oplevert. Je rijdt wel, maar er is geen brandstofverbruik. Dat kan gemakkelijk een besparing van veertig procent opleveren.”

Het Nieuwe Rijden heeft hem nooit aangesproken. „Mensen willen wel een bijdrage aan het milieu leveren, maar ze willen ook direct resultaat zien. Nou, je ziet echt niet dat je minder CO2 uitstoot omdat je voor een stoplicht op tijd gas terugneemt. Je moet immers altijd zuinig en alert rijden. Deze app geeft meteen het bespaarde bedrag aan.”

Terwijl de bestuurder het gas loslaat, meet de Drive2Cash-app de afstand die de wagen langzamer rijdt via de gps-satelliet en berekent meteen de bespaarde brandstofkosten.

„Dat bedrag motiveert om de rechtervoet gedoseerd te gebruiken. Want elke keer als je je voet van het gaspedaal haalt, zie je het bedrag oplopen. Door de versnelling in z’n vrij te zetten, maak je nog meer brandstofarme kilometers.”