Nieuws
1140959
Nieuws

Leendienst: Geslaagd, maar gewaagd

Zin om je straatstenen schoon te maken, maar geen hogedrukreiniger in huis? Of altijd al een keer een bladblazer willen uitproberen? Ren niet meteen naar een doe-het-zelfzaak, maar bespaar jezelf een hoop geld en word lid van de leendienst Peerby.

Maak via een smartphone, tablet of computer een account aan, plaats een oproep voor het product dat jij graag zou willen lenen en Peerby doet de rest. Nadat je hebt ingevuld waarom en hoe lang je het product nodig hebt, wordt de oproep verstuurd naar 100 mensen in jouw omgeving. Drukt iemand op de groene knop, dan heb je beet. Automatisch verschijnt er een chatscherm in beeld, waarin afspraken gemaakt kunnen worden.

De Consumentenbond heeft de gratis leendienst uitgebreid getest en is vooral te spreken over het sociale aspect (‘Help buren en word geholpen door buren’). Testpersonen kregen het voor elkaar om onder andere het bordspel Carcassone, een Nespresso-apparaat en een telelens te lenen. Alle producten konden binnen een dag worden opgehaald en niemand vroeg een vergoeding. Al wilde één dame graag een wit wijntje drinken met een van de testpersonen…

Alleen op het gebied van veiligheid lijken er nog een paar haken en ogen aan te zitten. Zijn de website en database goed beschermd? Na registratie wordt gevraagd welke spullen jij zou kunnen uitlenen (tip: vraag borg) en het is geen fijn idee als die gegevens na een eventuele hack op straat liggen. Ook het vertrouwen in elkaar moet goed zijn. De leendienst biedt bijvoorbeeld (nog) geen mogelijkheid tot verzekeren. Peerby geeft aan dat ze nog in de opstartfase zitten en dat er hard aan wordt gewerkt. Ze raden gebruikers aan vooral hun gezonde verstand te gebruiken.