Nieuws/Buitenland
1140962
Buitenland

Grootste oppositiekracht praat niet met Mursi

De belangrijkste oppositiecoalitie in Egypte heeft de „nationale dialoog”, die president Mohamed Mursi wil, afgewezen. Volgens het Nationale Reddingsfront (NSF) was het voorstel tot de dialoog niet oprecht.

Eerder op de dag leek de belangrijkste kracht binnen de Egyptische oppositie nog wel van plan om met Mursi om de tafel te gaan. Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Mohamed ElBaradei en de linkse Hamdeen Sabahy zeiden al weinig te verwachten van het overleg dat Mursi heeft aangeboden. Ze eisen dat de president eerst de verantwoordelijkheid neemt voor het bloedvergieten van de afgelopen dagen en dat hij belooft dat er een regering van „nationale redding” komt.

Mursi wil met de nationale dialoog een einde maken aan de politieke crisis van de afgelopen dagen. Afgelopen weekeinde braken in het Noord-Afrikaanse land rellen uit na een vonnis over voetbalhooligans, waarin 21 mensen ter dood werden veroordeeld. Een dag eerder werd onder andere geprotesteerd tegen het regime van Mursi. De president riep in enkele steden de noodtoestand uit. Ook geldt in deze steden een avondklok van 9 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends.

Ook maandag was het onrustig in verschillende steden. In Caïro werd nabij het Tahrirplein een man doodgeschoten tijdens nieuwe onlusten. In de stad Port Said had een grote mensenmenigte zich verzameld voor de begrafenis van betogers die de afgelopen dagen waren omgekomen. De sfeer was gespannen, maar voor zover bekend kwam het niet tot nieuwe botsingen. Sinds vrijdag zijn in totaal 50 mensen gedood tijdens onlusten.