Nieuws/Binnenland
1140963
Binnenland

Werkstraffen geëist tegen familie Aran de Jong

Voor het witwassen van crimineel vermogen zijn maandag tegen de weduwe en schoonvader van de vermoorde Eindhovenaar Aran de Jong werkstraffen van 240 uur geëist. Weduwe Ilse D. (44) en schoonvader Broer D. (72) wisten of hadden minimaal moeten vermoeden dat drie peperdure bolides (Audi, Ferrari en Porsche) en uitgaven met creditcards werden betaald uit drugswinst, aldus officier van justitie Winfried Korver. De weduwe en schoonvader werkten samen om de exorbitante uitgaven uit illegale winsten van Aran de Jong te verhullen, meent hij.

De beide verdachten ontkennen dat ze schuldig zijn aan witwassen. Hun advocaat Carlo Oomes legde maandag uit dat de familie van Aran de Jong welgesteld is. De Audi is legaal gekocht en de Ferrari en Porsche zouden zijn aangeschaft door zijn inmiddels overleden vader.

Aran de Jong was volgens het OM de leider van een grote drugsbende die hasj importeerde en hasj en hennep exporteerde. Hij werd in november kort voor het begin van zijn rechtszaak in Eindhoven doodgeschoten. In totaal verdiende de bende 42 miljoen euro, schat het OM.

In totaal staan sinds 3 december 18 verdachten terecht in de megadrugszaak. Tegen de belangrijkste verdachten zijn eerder celstraffen tot 6 jaar geëist.

De rechtbank in Den Bosch doet op 7 maar in alle zaken uitspraak.