Nieuws/Buitenland
1140977
Buitenland

'Nederlandse terrorist betrokken bij gijzeldrama'

Een lid van de groep terroristen die verantwoordelijk wordt gehouden voor het gijzelingsdrama in Algerije, zou een Nederlands paspoort heben.

Dat meldt de Franse website RFI.fr maandag. Andere gijzelnemers kwamen uit Libië, Tunesië, Syrië, Egypte, Mali, Jemen, Algerije en Canada.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van het bericht direct contact opgenomen met de Algerijnse autoriteiten. Op basis van dat contact zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat er inderdaad een Nederlander bij het drama betrokken is.

Het aantal mensen dat tijdens de vier dagen durende gijzelingsactie in een gascomplex in Amenas is omgekomen, is opgelopen tot zeker 48, onder wie zeker negen Japanse werknemers.

Volgens de officiële cijfers van de Algerijnse autoriteiten zijn door de gijzeling en de bevrijdingsacties van het Algerijnse leger 32 terroristen om het leven gekomen. Zondag werden er zes gijzelnemers gearresteerd die zich hadden verstopt. Of degene met het Nederlandse paspoort nog leeft, is niet duidelijk.