Nieuws/Buitenland
1140979
Buitenland

'Algerijnen hielpen westerse gijzelaars'

De terroristen die een complex van de gasvelden van In Amenas in het zuidoosten van Algerije vorige week overvielen, droegen onder meer uniformen en gebruikten gijzelaars als schild in gevechten. Dit hebben overlevenden van de gijzeling in verscheidene media naar voren gebracht.

De overval was afgelopen woensdag en het Algerijnse leger en de gendarmerie beëindigden de gijzeling zaterdag. Er zijn meer dan 80 doden gevallen onder wie 37 buitenlanders uit acht verschillende landen.

Toen extremisten het complex binnenvielen raakten ze in gevecht met bewakers en politie. Veel werknemers besloten zich onmiddellijk te verstoppen en stil te houden in delen van kantoren of woonverblijven. Buiten werd geschoten.

De Franse kok Alexandre Berceaux bijvoorbeeld verborg zich 40 uur onder zijn bed en werd later ongedeerd door Algerijnse commando's bevrijd. Anderen poogden het complex af te komen toen terroristen gingen zoeken naar buitenlandse gijzelaars. Zo werd een Brit met een pistool tegen zijn hoofd gedwongen zijn collega's in het Engels toe te roepen: „Kom naar buiten, ze zoeken alleen Amerikanen”. De Brit werd even later vermoord, aldus Algerijnse overlevenden.

Op de tweede dag van de gijzeling kreeg een Engelsman van Algerijnse collega's een iets meer Noord-Afrikaans uiterlijk en ze waagden een ontsnappingspoging. Ze wisten een hek open te knippen en verderop geüniformeerden te naderen die gelukkig van het leger bleken en geen vermomde terroristen. Andere ontsnapten liepen uren in de woestijn voor ze uitgeput en 40 kilometer verder de plaats In Amenas bereikten.

Tal van westerse ex-gijzelaars vertellen over moed en hulp van Algerijnen in het complex die minder gevaar liepen omdat de terroristen het op westerse werknemers hadden gemunt. Zo kreeg Berceaux stiekem eten en drinken van Algerijnen, die daarmee enorme risico's liepen.

Filipijnse ex-gijzelaars vertelden dat buitenlanders, soms met granaten om hun middel gebonden, werden gebruikt als schild tegen aanvallen van Algerijnse troepen. Onder de doden is ook een voormalig lid van het Franse Vreemdelingenlegioen, Paul Morgan, die bij de beveiliging werkte en volgens zijn nabestaanden 'in het harnas is gestorven'.