Nieuws/Binnenland
1140983
Binnenland

’Leuk dat enthousiasme, heerlijk Hollands’

Uitslag Stelling: Het ijs op, want ’t kan

Na het echec van de Vijf Merentocht in Giethoorn konden de schaatsliefhebbers gisteren toch nog het natuurijs op. De eerste toertocht van het seizoen moest donderdag door de ijsvereniging worden afgeblazen. Er waren veel te veel mensen op afgekomen.

De deelnemers aan de Stelling van de Dag twijfelen over de vraag of de organisatie te amateuristisch was. „Je moet wel een evenement kunnen organiseren en dat kunnen blijkbaar velen niet”, concludeert een stemmer. Een ander meent: „Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken om grote evenementen te organiseren dan die naïeve, wat wereldvreemde ijsclubs zich realiseren.”

De organisatie was geschrokken van de enorme toeloop en gaf de nieuwe media de schuld, maar de meeste deelnemers noemen het naïef dat er geen rekening is gehouden met het ’project X-effect’. Bijna een derde vreest zelfs dat eventuele Elfstedentochten onmogelijk zullen worden vanwege de aanstormende massa’s. „Het is niet meer vertrouwd.”

Gretig

In de ogen van de meerderheid (72 procent) was de ijsclub te gretig om de eerste toertocht op zijn naam te kunnen schrijven. En dat geldt volgens een stemmer ook voor de schaatsfan: „Iedereen ’moet’ een tocht hebben gedaan om erover op te scheppen.”

Gisteren werden drie tochten gehouden in de Kop van Overijssel. Om ongelukken te voorkomen waren op slechte plekken in het ijs omleidingen aangegeven. Er waren ook extra verkeersmaatregelen getroffen. Voor ruim de helft van de deelnemers zijn de natuurtochten al die maatregelen waard. „Er is niets mooiers dan een mooie schaatstocht op natuurijs, heerlijk genieten van de natuur en het ijs.” Wel vragen stemmers zich af waar al die mensen toch vandaan komen. Moeten die niet werken? „Er zijn momenteel te veel mensen met te veel vrije tijd”, concludeert een deelnemer.

Een stemmer die zich ergert aan schaatsers die onbetrouwbaar ijs betreden, moppert: „Men wil graag genieten van de vorstperiode, maar daarbij niet zijn verstand gebruiken.” U windt er geen doekjes om. Zulke lieden mogen niet verwachten dat ze gered worden, vindt 58 procent. En hun reddings- en zorgkosten hoeven zeker niet door de gemeenschap opgebracht te worden.