Nieuws
1141006
Nieuws

'ING kan profiteren van problemen SNS'

ING kan profiteren van de problemen die bij SNS huizen. Dat stelt ABN Amro in een analistenrapport, waarin het ING tussen zijn favoriete financials zet. Een van de argumenten die wordt opgevoerd is dat SNS Bank mogelijk, als onderdeel van een reddingsplan, lagere spaarrentes moet gaan bieden.

De plaatsing van ING tussen de favoriete 'financials', gaat ten koste van KBC Securities. Volgens ABN Amro is de koers van ING te heftig gedaald op recent nieuws, zullen de desinvesteringen vlotten en is de waardering momenteel aantrekkelijk. Analist Jan Willem Weidema voorziet dat Jan Hommen na zijn termijn (die in mei eindigt) aan zal blijven.

,,Dat de koers van ING recent onder druk stond had te maken met zorgen bij beleggers over hogere fundingkosten bij de bankverzekeraar", stelt de analist. Stel dat bij SNS achtergestelde obligatiehouders moeten bloeden voor de problemen, dan wordt het voor banken mogelijk moeilijker om schuld te herfinancieren via het uitgeven van obligaties.

Heftig

,,Op opmerkingen van Dijsselbloem hierover is te heftig gereageerd, of mogelijk zijn deze opmerkingen zelfs verkeerd geïnterpreteerd. De commotie hierover onder beleggers was al met al overdone."

Immers is er dan een mogelijk 'taboe' doorbroken waarin obligatiehouders beschermd worden en kan de interesse van beleggers in obligaties dan minder worden.

Hommen

Weidema verwacht niet dat Hommen, als zijn termijn in mei eindigt, op zal stappen ls ceo bij ING. ,,Mogelijk wil hij dat sowieso niet doen tot de staat (inclusief rente, red.) is terugbetaald.", aldus de analist. Hij denkt dat de verkoop van ING Direct Australië het bedrijf duidelijk zal helpen om aan doelstellingen te voldoen.

Overigens verwacht de analist wel, ondanks zijn voorspelling dat Hommen aanblijft, dat het vooruitzicht van het aflopen van zijn termijn de desinvesteringsdrang doet vlotten. ,,Mocht er toch een nieuwe ceo komen, dan wil het bedrijf dat deze zich kan focussen op de echte business van ING, in plaats van op de desinvesteringen."