Nieuws/Buitenland
1141016
Buitenland

Wereldmachten willen met Iran om de tafel

Zes wereldmachten hebben bij Iran aangedrongen op een nieuwe gespreksronde, in februari, over de nucleaire ambities van de regering in Teheran. Dat zei een woordvoerder van buitenlandchef Catherine Ashton van de Europese Unie maandag.

Ashton draagt zorg voor de diplomatieke contacten met Iran over het nucleaire programma van het land namens de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Haar eerdere pogingen om de gesprekken op de agenda te krijgen liepen sinds december stuk op de weigering van de Iraanse regering. De laatste keer dat Iran met de zes landen om de tafel zat, was vorig jaar juni in Moskou .

De wereldmachten verdenken Iran ervan atoomwapens te willen maken. Teheran spreekt dat tegen en zegt met zijn nucleaire programma alleen vreedzame doeleinden na te streven.

Iran heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op de uitnodiging. De autoriteiten ontkenden maandag wel dat zich vorige week een explosie heeft voorgedaan op de nucleaire locatie Fordo, in het bergachtig gebied rond de hoofdstad Teheran.

Iran deed de berichten over de ontploffing af als westerse propaganda om de gesprekken over het nucleaire programma te beïnvloeden.