Nieuws/Binnenland
1141022
Binnenland

Personeel uit 'human cloud'

Nederland mag dan klein zijn, dit kikkerlandje is groot als het gaat om de online-inhuur van internationale freelancers. Bedrijven zoals Elance, een van de grootste platformen voor onlinewerk in de wereld, of concurrenten zoals Guru.com en oDesk doen hier goede zaken.

Vooral kleine en startende ondernemers maken gretig gebruik van de mogelijkheid om met name goedkope ict’ers uit India, China, Oost-Europa of Afrika in te huren. „Onze omzet in Nederland is in 2012 met 90% gegroeid. Er zijn meer dan 15.000 opdrachten geplaatst”, zegt Kjetil Olsen, vicepresident Europa voor Elance, dat actief is in 155 landen.

De jonge ondernemer Sander Cramer richtte in 2010 samen met een compagnon Banana Apps op. Slechts twee vaste medewerkers telt het bedrijf in Amsterdam dat mobiele applicaties ontwikkelt. „De designers, vertalers en marketeers die we nodig hebben om de opdrachten van onze klanten naar wens uit te voeren, huren we in. Dat kunnen Nederlanders zijn, maar net zo goed mensen uit China, Slovenië of Oekraïne. Onze ervaring met internationale freelancersplatforms is goed. Het gaat gemakkelijk, de voertaal is Engels. Je plaatst een klus en de freelancers doen een bod. De kunst is vervolgens om uit het aanbod de juiste kandidaat te selecteren.”

Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk. „We zijn ook een paar keer de mist in gegaan”, geeft Cramer ruiterlijk toe. „Dat heeft ons zeker geld gekost. Mijn tip is dan ook: investeer voor een eerste opdracht niet te veel geld ineens. Spreek, zeker als je met een voor jou nieuwe arbeidskracht in zee gaat, strikte betalingsvoorwaarden af, opdat je daaroverlater geen onenigheid krijgt. Betaal altijd in stapjes.”

Cramer weet steeds beter wie hij wel of niet moet inhuren. „Mijn ervaring is dat freelancers die steevast binnen een half uur op een mail reageren, de beste kandidaten zijn. Ik check ook altijd of mensen continu op Skype bereikbaar zijn. Dat is, naast de recensies die andere opdrachtgevers over iemand hebben geschreven, een goede voorspeller van hun betrouwbaarheid.”

Volgens de Amsterdamse ondernemer hebben vooral Indiase it’ers en designers er een handje van op elke opdracht ja te zeggen. „Ze schrijven dat ze alles kunnen, maar als je door gaat vragen, komt vaak al snel de aap uit de mouw. Of ze kunnen het toch niet, of ze hebben de opdracht niet begrepen. Om die reden huren wij geen mensen meer uit India in.”

Inmiddels heeft Banana Apps met een aantal freelancers uit de internationale ’human cloud’, zoals Kjetil Olsen het fenomeen noemt, al een hechte band opgebouwd. „Een app-ontwikkelaar uit Oekraïne huren we vrijwel dagelijks in. Hij is goed opgeleid, heeft de technische universiteit gedaan en begrijpt precies wat we willen”, zegt Cramer.

 

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.