Nieuws/Buitenland
1141036
Buitenland

Senatoren eens over principes immigratiewet

Vooraanstaande senatoren van Democratische en Republikeinse huize hebben een principeakkoord bereikt over het aanpassen van de Amerikaanse inefficiënte immigratiewetgeving, een topprioriteit van president Barack Obama. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

Het plan, dat nog nader moet worden uitgewerkt, voorziet in voorstellen om 11 miljoen illegale immigranten in de VS aan het Amerikaanse burgerschap te helpen. Andere voorstellen hebben betrekking op onder meer de positie van gastarbeiders en grenscontroles.

Vorige week in zijn inauguratiespeech noemde Obama hervorming van de immigratiewetgeving een van zijn prioriteiten voor de tweede termijn van zijn presidentschap. Obama reist dinsdag naar Nevada waar hij naar verwachting zijn visie op het vraagstuk naar voren zal brengen.

Een van de acht betreffende senatoren, de Republikein John McCain van de grensstaat Arizona, was eerder betrokken bij onderhandelingen in de Senaat over vernieuwing van de immigratiewetgeving waarop in 2007 door de toenmalige president George W. Bush was aangedrongen. McCain werkte daarbij samen met wijlen de Democratische senator Edward M. Kennedy. De voorstellen sneuvelden op verzet uit de Republikeinse Partij.

Bij de presidentsverkiezingen in november zijn de Republikeinen echter met de neus op de feiten gedrukt als het gaat om het belang van de latino-kiezers. Ongeveer 70 procent van de Latino's koos voor Obama. Het merendeel van de immigranten in de VS is afkomstig uit Latijns-Amerika.