Nieuws
1141043
Nieuws

Kabinet wil EU-plan  afzwakken

'Hogere vrouwenquotom wél nodig'

Een hogere vrouwenquota is niet nodig volgens minister Jet Bussemaker (Emancipatie). Zij gaat proberen een EU-plan voor verplichte vrouwenquota bij bedrijven af te zwakken. 

De Europese Commissie wil beursgenoteerde bedrijven verplichten vanaf 2020 in 40 procent van de topfuncties vrouwen te benoemen. 

Bussemaker zei donderdag in de Tweede Kamer dit tegen te willen gaan. Het kabinet is echter tegen dwang vanuit Brussel, net als een Kamermeerderheid.

Geen draagvlak

Als er geen draagvlak is, werkt het beleid niet, zei Bussemaker. Ze geeft de voorkeur aan de Nederlandse aanpak.

Die houdt in dat bedrijven ernaar moeten streven dat 30 procent van de topfuncties door vrouwen worden bezet. Bussemaker vindt dat de Europese voorstellen de nationale wetgeving rond vrouwenquota doorkruisen.

Nee

Mocht het niet lukken het EU-plan aangepast te krijgen in Nederlandse richting, dan zal Nederland een duidelijk nee laten horen in Brussel.

Slaat ons land door deze quota te willen beperken geen flater? De emancipatie van vrouwen lijkt nog niet voltooid, waarom zou je dit moeten willen tegenwerken? Of werkt verplichte aanstellingen van vrouwen voor bepaalde functies gewoon niet en komt talent vanzelf wel bovendrijven?

Praat met ons mee!