Nieuws/Buitenland
1141047
Buitenland

Terroristen stichten brand in bibliotheek Mali

Islamitische strijders hebben tijdens hun vlucht voor de Franse en Malinese troepen uit de oude stad Timboektoe een bibliotheek met duizenden kostbare oude manuscripten in brand gestoken, zei de burgemeester van de stad maandag.

„De rebellen hebben brand gesticht in het nieuwe Ahmed Baba Instituut dat is gebouwd met Zuid-Afrikaans geld. Dit gebeurde vier dagen geleden”, zei burgemeester Halle Ousmane via de telefoon vanuit Bamako. Hij zei dat hij de informatie had gekregen van zijn communicatiechef, die een dag geleden naar het zuiden was gereisd.

Ousmane wist niet hoe groot de schade is aan het gebouw. Hij zei wel dat de rebellen, die Timboektoe sinds 1 april in handen hadden, ook zijn kantoor en het huis van een parlementariër in brand hebben gestoken.

Het Ahmed Baba Instituut is een van de bibliotheken in de stad met een collectie kwetsbare oude documenten die dateren uit de 13e eeuw. De bibliotheek herbergt meer dan 20.000 wetenschappelijke manuscripten. Een aantal is opgeslagen in ondergrondse gewelven.

Eerder hadden de islamitische rebellen al oude heiligdommen in Timboektoe vernietigd, wat tot internationale verontwaardiging leidde.