Nieuws/Binnenland
1141056
Binnenland

Symbool van duurzaamheid

Het zal even wennen zijn voor Wubbo en Joos Ockels. Na een tocht van 2,5 maand met hun energiezuinige zeilschip Ecolution van Scheveningen naar Aruba 'schoppen' ze in Oranjestad de bemanning van boord en begint hun leventje samen weer. Maar rustig krijgen de voormalig astronaut en zijn vrouw het allerminst. Door hun transatlantische oversteek zijn ze inmiddels het symbool van duurzaamheid geworden. Een nieuw avontuur voor onze nationale held.

'Even bijkomen, hoor!", zegt Wubbo Ockels (66) bijna verontschuldigend de ochtend na het grootse onthaal in de haven van Oranjestad. In november vertrokken hij en zijn vrouw Joos (67) met zes bemanningsleden met hun eco-schip richting het Caraïbische eiland, een tocht die niet vlekkeloos, maar wel boven alle verwachtingen is verlopen. Zo werd de Ecolution in de buurt van het Franse Brest al getroffen door problemen met de kiel. Daarna brak een stalen kabel van de kleinmidzwaard-constructie af."Onze grootste angst was toch altijd wel dat er iets stuk ging. Gelukkig kon alles worden verholpen. Tijdens de grote oversteek van de Canarische Eilanden naar Barbados hebben we geen problemen ondervonden. Die afstand van bijna 4700 kilometer hebben we binnen zeventien dagen kunnen afleggen." Ook Joos kende nauwelijks angsten, vertelt ze. "We hebben in windkracht 10 en 11 gezeten, voor mijn gevoel misschien zelfs wel 13. De meter gaf aan dat we 63 knopen windsnelheid hadden, dat is toch zo'n 100 kilometer per uur. Als je dan die gigantische golven ziet, voel je je toch wel heel nietig. Maar echt bang ben ik nooit geweest. We hebben altijd het volste vertrouwen gehad in het schip."

IdeeHet idee voor het honderd procent duurzame jacht werd al ruim twintig jaar geleden geboren. "Ik zie nog voor me hoe Joos en ik in Griekenland een echtpaar van een jaar of 65 zagen genieten op een zeilbootje. Als we zo oud zijn, wil ik dat ook, zei ik, maar dan beter en innovatiever."

VoorbeeldfunctieEen schip dat zelf energie kan opwekken en opslaan, dat werd zijn droom. "Een uitdaging die mij eigenlijk al werd ingegeven door mijn ruimtereis met de Spaceshuttle Challenger in 1985. Geloof me, als je eenmaal de aarde vanuit de ruimte hebt gezien, realiseer je je dat er maar een is en dat we er goed voor moeten zorgen. Pas tien jaar later op de Open Hiswa toen ik op een stalen casco stond, voelde ik ook echt wat ik wilde. Ik werd al verliefd op de vorm van het schip en nam contact op met ontwerper Gerard Dijkstra."Het echtpaar verruilde hun luxe villa in Aerdenhout voor een appartement in Amsterdam en gaf met alle financiële risico's groen licht voor de bouw van het schip. Twee jaar later werd de Rabobank hoofdsponsor en dat trok meer geldschieters aan, want de ex-astronaut en hoogleraar had inmiddels een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. En zo werd zijn droombootje een high tech schip van ruim 25 meter lang, dat tijdens het zeilen met twee grote schroeven zijn eigen energie opwekt, die wordt opgeslagen in accu's in de kiel.

50 broden"We hebben 50 broden gebakken, 1200 liter water gemaakt, 1500 koppen koffie uit de koffiemachine gehaald, en meer dan 5000 mijl afgelegd. Met een snelheid van gemiddeld meer dan 7 knopen hebben we regelmatig meer dan 5 kW opgewekt, oftewel energie voor tien gemiddelde huishoudens. We hebben zelfs een keer een uur lang de elektromotor in de achteruit gezet, omdat de accu's te vol werden! Daar word je toch blij van?"En die 'happy energy' komen de Ockels ook naar 'happy island' Aruba brengen. Minister-president Mike Eman maakt graag gebruik van de expertise van zijn Nederlandse vriend bij zijn streven om zijn eiland in 2020 volledig klimaatneutraal te hebben. "Wubbo zal ons de komende maanden bijstaan de overstap te maken naar een groene wereld. We hebben al windmolens die in 20 procent van de energiebehoefte voorzien, volgend jaar wordt dat 50 procent door de komst van een windmolenpark. Ook richten we ons op het plaatsen van meer zonnepanelen. In samenwerking met onder meer TNO worden mogelijkheden onderzocht voor bijvoorbeeld diepwaterkoeling en energieopwekking uit afval. Wellicht wordt duurzaamheid naast toerisme en olie een derde economische pijler voor Aruba."

Bon diaOckels gaat lezingen geven aan de bevolking en op scholen om het bewustzijn en kennisniveau te verhogen. Aan belangstelling schort het niet: "Bon dia, wanneer is het bezoekuur voor ons Arubaantjes?", roept een dame hem vanaf de kade toe. "We gaan een open dag houden", belooft hij haar spontaan.

Hij ziet het als een groot compliment. "Ik word al de Al Gore van Nederland genoemd. Ach, misschien is dat ook wel leuker dan die eeuwige astronaut zijn…"