Nieuws/Buitenland
1141072
Buitenland

Franse troepen hebben Timboektoe in handen

Malinese en Franse troepen hebben de zondag heroverde historische stad Timboektoe in Mali volledig onder controle. Ook de luchthaven van de stad, die tot voor kort werd gedomineerd door islamitische rebellen, is in handen van de interventiemacht, zei een woordvoerder van de Franse strijdkrachten maandag in Parijs.

Parachutisten en een helikoptersquadron zijn ingezet om te voorkomen dat de rebellen ontsnappen. De Fransen strijden al meer dan twee weken aan de kant van de Malinese strijdkrachten tegen islamitische extremisten in het noorden van het West-Afrikaanse land. Afgelopen weekeinde hadden de troepen ook al de belangrijke stad Gao, ten oosten van Timboektoe, veroverd.

Franse gevechtsvliegtuigen voerden zaterdag en zondag ongeveer 20 luchtaanvallen uit in de omgeving van Gao en Timboektoe. Een Malinese legerofficier meldde eerder dat de Fransen en Malinezen tijdens hun opmars tot aan de poorten van de stad geen weerstand ondervonden. De eeuwenoude stad is een wirwar van kleine straatjes waar rebellen zich kunnen verschuilen.

„Mali wordt stukje bij beetje bevrijd”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op het televisiekanaal France 2. De bewindsman sluit niet uit dat de islamisten terugkeren. „De terroristen hebben ontvluchten als strategie, sommigen van hen kunnen terugkeren in het noorden van het land.”

Timboektoe was in de 14 eeuw een belangrijk centrum van islamitische cultuur. De radicale islamisten vernietigden er de afgelopen tijd graftombes en ander waardevol cultuurgoed. De stad staat sinds 1988 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Een leger van 77.000 militairen uit verscheidene Afrikaanse landen wordt naar Mali vervoerd om de Franse en Malinese militairen ondersteunen.