Nieuws/Binnenland
1141082
Binnenland

Noorderlicht jackpot

Alta is de grootste stad van de Noorse regio Finnmark en een bijzondere en veelzijdige wintersportplaats. Tochten met de hondenslede, sneeuwscooter of sneeuwschoenen, overnachten in een iglohotel of op jacht naar het noorderlicht; vervelen is onmogelijk.

Ver boven de poolcirkel ligt avonturenland Alta. In de zomer een heerlijke bestemming om te wandelen, te raften, te mountainbiken en wat al niet meer. Maar 's winters kom je met het zo typerende blauwe licht en de scherpte contrasten in een heus winterwonderland terecht, waar avontuur nog met een hoofdletter wordt geschreven.

De noord-Noorse stad staat vooral bekend om zijn noorderlicht. Aan het einde van de negentiende eeuw werd hier het eerste observatorium ter bestudering van dit poollicht gebouwd en kreeg Alta de naam 'Stad van het Noorderlicht'. We voelen ons ook een beetje noorderlichtstudenten in de vergaderzaal van het fraaie Rica Hotel Alta.

Heldere nachten

,,Ik heb geen idee waar we vanavond heengaan", zegt Trygve Nygård, die met zijn organisatie GLØD bijna dagelijks op het noorderlicht jaagt. Dat klinkt niet echt geruststellend, maar dat verandert snel als de uitleg volgt. „Naast heldere nachten zijn de weersberichten en de windrichting bepalend voor waar we terecht zullen komen", licht hij toe, terwijl hij achter zijn laptop zit.

Het bijzondere aan Alta blijkt de ligging. Afhankelijk van de windrichting kan er naar de kust gereden worden of juist landinwaarts richting Finse grens. De vorige winter was de tocht in 83 procent van de gevallen succesvol.

Op de laptop rollen de laatste weerbeelden binnen en zien we dat de bewolking zich van de Altafjord tot aan de Øksfjord heeft verzameld, tegengehouden door het plateau van Finnmarksvidda. Kortom: we vertrekken landinwaarts, op zoek naar het noorderlicht.

 

 

 

Finse grens

Door een winters landschap rijden we steeds verder naar de Finse grens. Na anderhalf uur stoppen we. „Volgens mij gaat het hier zo gebeuren", zegt het voorgevoel van Trygve. Met bijna twintig graden onder nul en soms kniediep in de sneeuw lijkt het wel een eeuwigheid voordat datgene gebeurt waarvoor mensen van over de hele wereld hier naartoe afreizen. De lucht wordt helder en plotseling kleurt de hemel groen: bingo!

Als het Aurora Borealis zich voordoet, zie je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. In een half uurtje is zo’n beetje alles waarneembaar en lijkt de kou wel verdwenen.

De arctische kou lijkt sowieso wel mee te vallen in Alta. Ondanks dat de meeste activiteiten buiten zijn, is het met de juiste kleding uitstekend uit te houden.

Bruidssuite

Dat zal ook blijken tijdens de sneeuwscootertocht, waarvoor we ons de volgende dag melden bij het Sorrisniva Igloo Hotel, dat ieder jaar vanuit het niets wordt opgebouwd. Dit jaar zijn er meer dan dertig kamers, een bar, een kapel en zelfs een bruidssuite. En allemaal gemaakt van sneeuw en ijs. Alle kamers hebben decoraties van sneeuw aan de wand en door het hele hotel zijn ijssculpturen te zien. De kou lijkt hier ver weg, zelfs als je er overnacht.

 

 

 

Maar wij stappen in de sneeuwscooter voor een tocht van bijna drie uur over de Finnmarksvidda. Na een uitgebreide briefing zoeken we als onervaren rijders even naar het juiste ritme, maar daarna zoeven we met gepaste snelheid door de bossen; zodra we een bevroren meer bereiken, mag het gas even helemaal los. Op de top van een van de heuvels stoppen we voor een korte pauze en raken onder de indruk van het weidse winterlandschap. „Beter kunnen we het niet maken", zegt gids Odd. Of toch wel?

Zweet

Even later bij de Gargia Fjellstue (zeg maar berghut) ontdekken we dat snelheid helemaal niet noodzakelijk is voor een mooi winters avontuur. Met eigenaar Pål Haugsnes binden we de sneeuwschoenen onder voor een wandeling door het bos. Met een halve meter verse sneeuw kost het de nodige moeite om de ene voet voor de andere te zetten.

Na een uurtje gutst het zweet ons dan ook van het voorhoofd. Pål ziet onze rode gezichten en nodigt ons uit om bij te komen rond een kampvuur. In een oogwenk heeft hij een laaiend vuurtje en zitten we op boomstammen rond de vlammen, lekker opwarmend, terwijl water wordt gekookt. Met warme koffie in de hand luisteren we naar Pål, die een rasverteller blijkt te zijn en van folklore en mythische wezens houdt. Zo horen we over het bestaan van trollen: bijzondere, meestal reusachtige en lelijke wezens. Soms eten ze mensen en verstenen ze in het zonlicht.

 

 

 

Net als we schichtig om ons heenkijken of we een trol in het bos zien, vervolgt Pål met een verhaal over het noorderlicht. Naast de wetenschappelijke verklaring, is er ook eentje op basis van folklore en mythologieën. Het noorderlicht is hierbij vooral een strijd tussen bovennatuurlijke krachten in de hemel. „In de middeleeuwen zagen sommige Europeanen de gloeiende luchten als een voorteken van onheil, oorlog en bloedvergieten", zegt Pål haast fluisterend. Wij houden het dan ook liever bij de wetenschappelijke verklaring van noorderlicht en beschouwen de mythologische verhalen over trollen en het poollicht vooral als folklore. Toch?

Reiswijzer

Alta is het communicatiecentrum in de Noorse regio Finnmark. Er zijn onder meer directe vluchten naar Oslo. Alta is een bestemming voor het hele jaar, maar de late herfst, de winter en het begin van het voorjaar zijn toch wel bijzondere perioden om de stad en omgeving te bezoeken. Niet alleen door de vele wintersportactiviteiten, maar zeker ook door de kans op het noorderlicht. Het lijkt een dooddoener, maar reis goed voorbereid af naar Alta in de wintermaanden. Met goede winterkleding is het uitstekend uit te houden. Noren spreken dan ook niet over kou, maar over slechte kleding, als je het koud zou hebben.Voor algemene informatie over Noorwegen surf je naar: www.visitnorway.nl. Specifieke informatie over noord-Noorwegen vind je op www.nordnorge.com/en; voor Alta op www.northadventure.no; en GLØD-tours: www.glod-alta.no

Wat is noorderlicht?

Het noorderlicht, of Aurora Borealis, hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal worden ingeslingerd. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de noord- en zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen en uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Voor het zien van het noorderlicht is het belangrijk dat je zoveel mogelijk buiten bereik van de straatverlichting van de dorpen en steden bent. De beste reistijd hiervoor ligt grofweg tussen oktober en maart. De jaren 2012 en 2013 zijn jaren met een zogenaamd ‘zonnemaximum’, waardoor de kans groter is dat je het noorderlicht ziet.

 

 

 

Eten en drinken

Noren eten dagelijks over het algemeen vier maaltijden: ontbijt, lunch, avondeten (middag) en een hapje ’s avonds (kvelds). De lunch is vaak ook een warme maaltijd, wat zeker in de koude Noorse wintermaanden heerlijk is. Het eten heeft wel wat weg van Hollandse pot, met aardappels, vlees en groenten. Door de lange kustlijn is het niet verwonderlijk dat er veel vis wordt gegeten. Met name zalm, kabeljauw en haring wordt veel geserveerd. En dat alles spoel je natuurlijk het beste weg met aquavit, een sterk drankje gemaakt van aardappels, een soort aardappeljenever. Hou er wel rekening mee dat dit drankje erg sterk is! In Alta zelf is het Alfaomega-restaurant (www.alfaomega-alta.no) een aanrader als je de inwendige mens eens goed wilt verwennen.

Accommodaties

In Alta en omgeving is in de winter een ruim en gevarieerd aanbod aan accommodaties voorhanden. In hartje binnenstad is het nieuwe en moderne Rica Hotel Alta (www.rica.no) een aanrader. Als je wat authentiekers zoekt, kun je even buiten de stad beter terecht bij de Gargia Fjellstue (www.gargiafjellstue.no). Niet alleen slaap je in een originele houten berghut, maar eet je echte Noorse pot. Zoek je een heel bijzondere overnachtingsplek? Dan boek je een nachtje in het Sorrisniva Igloo Hotel (www.sorrisniva.no), waarbij je de kou van het ijs- en sneeuwhotel niet voelt onder de uitstekend isolerende rendierhuiden. En in het naastgelegen Laksestua-restaurant kun je ook nog eens prima eten.