Nieuws/Binnenland
1141084
Binnenland

Waar zijn ze gebleven?

In het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis is vanaf  26 januari een nieuwe wisseltentoonstelling te zien met de titel 'Waar zijn ze gebleven?'. Het antwoord wordt gegeven in de expositie.

Het woord ‘ze’ in de titel van de tentoonstelling slaat in dit geval op sleepboten. Het is een gegeven dat bemanningsleden heel vaak iets hebben met de boten waarop ze gevaren hebben. Dat gevoel is niet zo vreemd als je bedenkt dat een bemanning volledig afhankelijk is van zijn schip.

Naar Nederlandse maatstaven zijn de vaartuigen eerder toe aan vervanging, dan in het buitenland, daarom worden ze in het buitenland graag overgenomen en raken ze veelal uit het oog.

Oorspronkelijke outfit

In deze expositie worden de oorspronkelijke outfit van een sleepboot met die van hetzelfde schip in buitenlandse handen vergeleken. Er zijn scheepsmodellen van in het verleden verkochte sleepboten geëxposeerd met een foto erbij die laat zien hoe de vaartuigen er later uitzagen. De oudste platen zijn van voor 1900 gebouwde zeesleepboten van Smit, die kort na indienststelling naar de Franse marine werden verkocht.

Vanaf 26 januari tot en met 2 juni a.s. bent u iedere dag (behalve op maandagen) welkom van 13.30 tot 16.30 uur in het Nationaal Sleepvaart Museum aan de Hoogstraat 1-3 in Maassluis.

Meer informatie: Nationaal Sleepvaart Museum