Nieuws
1141101
Nieuws

Kamp wil geen bel-niet-aan-register

Het PvdA-idee voor een bel-niet-aan-register om met name ouderen te beschermen tegen opdringerige verkopers aan de deur, klinkt sympathiek, maar minister Henk Kamp (economische Zaken) neemt het niet over.

Eerder deze week riep de PvdA op tot een dergelijk register. Zie het artikel PvdA wil bel-niet-aan-register

 

Kamp wijst er woensdag op dat er over deze verkoopmethode vorig jaar beduidend minder klachten en vragen (1200) bij ConsuWijzer binnenkwamen dan bijvoorbeeld over telefonische (20.000) en internetverkoop (6500).

Haken en ogen

Ook vindt hij dat er juridisch nogal wat haken en ogen zitten aan een dergelijk register. Het is bijvoorbeeld lastig te bewijzen dat een colporteur bij iemand is langsgeweest die geen verkoper aan de deur wilde.

Sticker op de deur

Daarbij kan volgens Kamp op een veel simpelere manier worden aangeven, bijvoorbeeld door een sticker op de deur te plakken, dat iemand echt niet gediend is van verkopers aan de deur.

'Spreek-me-niet-aan-register'

Kamerlid Mei Li Vos pleitte voor het bel-niet-aan-register, omdat volgens haar „alle verkoopagressie” zich op deze aanpak richt nu het eerder gerealiseerde Bel-me-niet Register voor telefonische verkoop een succes is. Andere partijen twijfelden. „Moeten we alles in registers gaan vastleggen? Je kunt dan ook denken aan een spreek-me-niet-aan-register voor als je op straat loopt”, aldus Kees Verhoeven (D66).