Nieuws/Binnenland
1141104
Binnenland

Nederlandse pionier stapt in kwikrecycling Thailand

Begemann Milieutechniek (BMT) heeft een primeur in Azië: het Nederlandse bedrijf opende gisteren in Thailand een fabriek voor recycling van kwikhoudend afval, de eerste in zijn soort in het Verre Oosten.

„Wij bieden een duurzame oplossing voor een lastig afvalprobleem”, aldus oprichter en eigenaar Roeland Begemann gisteren na een ceremoniële inzegening van zijn fabriek door Thaise boeddhistische monniken.

Kwik is een zeer giftige stof. De vervuiling met dit zware metaal is wereldwijd een snelgroeiend milieuprobleem. Desondanks worden nog steeds grote hoeveelheden gebruikt voor het vervaardigen van producten en in de industrie.

„Een deel van het kwikhoudend afval uit Azië wordt momenteel naar Europa gezonden, onder meer naar ons bedrijf. Maar veel wordt gedumpt. In plaats van dat het kwik in de grond of zee verdwijnt, wordt het nu opgeruimd en gerecycled. Het hoeft geen betoog dat dit de gezondheid van mens, dier en gewas ten goede komt.”

Begemanns voornaamste klanten zijn oliemaatschappijen die actief zijn in Thailand. „Maar we zijn er ook voor andere bedrijven met een kwikprobleem. Zo willen we bijvoorbeeld een inzamelsysteem gaan opzetten voor amalgaam, dat onder meer wordt gebruikt in de tandheelkunde.”

 

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.