Nieuws
1141112
Nieuws

Blok: geen geld voor soepeler hypotheekregels

Er is geen geld om de hypotheekregels te versoepelen. Alle extra mogelijkheden, zoals langere looptijden en of toch niet alles aflossen, kosten geld en dat is er niet. Dat zei minister Stef Blok (Wonen) vrijdag na de ministerraad.

De Eerste Kamer vroeg de consequenties van dergelijke maatregelen te laten zien. „Een generieke verlenging van de aflostermijn van 30 naar 35 jaar leidt tot een budgettaire derving die oploopt naar structureel 1,8 miljard euro”, zo hield de minister de Senaat vrijdag per brief voor. „Bij een generieke verlenging van de aflostermijn naar 40 jaar loopt die derving zelfs op naar structureel 3,6 miljard”, waarschuwt hij. „De ingezette hervorming van de koopwoningmarkt wordt daardoor verkleind, hetgeen een minder solide belastingstelsel en grotere risico's voor consumenten en kredietaanbieders tot gevolg kan hebben.”

Blok ziet de discussie met de Senaat toch met vertrouwen tegemoet, zei hij. „Het gaat om forse bedragen en de Eerste Kamer weet ook dat Nederland het moeilijk heeft”, aldus de bewindsman..

Volgens vicepremier Lodewijk Asscher moeten er nu eenmaal stap voor stap meerderheden worden verworven voor bepaalde kabinetsplannen. „Dat geldt ook voor minister Blok.” Dat Blok met een 'uitgestoken hand' naar de Eerste Kamer gaat voor overleg, betekent niet dat hij daar niet 'heel zakelijk' mag laten zien hoe de zaken ervoor staan of, sterker nog, met een 'zak extra geld' naar de Senaat kan. „Er is geen dekking voor”, benadrukte Asscher nog maar eens.