Nieuws/Binnenland
1141123
Binnenland

Nalatig

Plotseling ontdekt Romeo Geworkan dat er al een tijdje steeds kleine bedragen van zijn kredietkaartrekening worden afgeschreven. Een buitenlands bedrijf heeft bijna 1700 euro van die rekening gepikt. Hij slaat alarm bij zijn bank.

Maar die bank, ABN Amro, weigert in eerste instantie de schade te vergoeden. Geworkan had de fraude namelijk binnen dertig dagen moeten melden, zeggen de voorwaarden. De Financiële Ombudsman bemiddelt, en uiteindelijk krijgt de klant 1125 euro vergoed - precies het bedrag dat binnen dertig dagen vóór de alarmmelding was buitgemaakt.

'Trend'Helaas is dit een trend. Steeds meer banken, met name ABN Amro en Rabobank, worden minder coulant bij het vergoeden van schade bij diefstal of fraude. Zij verwijten in zo'n geval de klant 'grove nalatigheid', zoals bij de heer Geworkan. Hierbij bepalen de banken zelf wat zij 'grof nalatig' noemen. Wie bijvoorbeeld via telefoon of e-mail zijn inlogcodes laat aftroggelen - het zogeheten 'phishing' - krijgt sinds begin dit jaar niets meer vergoed van de Rabo. Ook hanteren de banken al langer 'rare regels'. Zo zou u verplicht (twee)wekelijks uw banksaldo moeten controleren, dagelijks uw bankpas moeten checken en die pas zelfs voor uw partner onvindbaar moeten opbergen. Doet u dat niet en gaat er iets mis, dan concludeert de bank dat u "opzettelijk en aantoonbaar onveilig bankiert" met als gevolg dat u geen schadevergoeding krijgt.Ik heb daar grote moeite mee. De klant wordt zo dubbel slachtoffer: eerst van een misdrijf, en daarna doordat hij de schuld krijgt en geen recht heeft op een vergoeding.