Nieuws
1141124
Nieuws

Cafeetjes boos om algeheel verbod op roken

Kleine horecabedrijven slaan massaal alarm over de plannen van de Tweede Kamer om wederom een algeheel rookverbod in te voeren.

Zo ook Janna van Wagtendonk, eigenaresse van het bruine café De Kwaker in Amsterdam-West, waar zo’n 70 procent van de bezoekers rookt. „Wat een kolder. We verplichten mensen niet om hier in de rook te gaan zitten. Er zijn genoeg rookvrije kroegen waar ze terechtkunnen. Maar mijn gasten vinden het gezellig, een biertje en een sigaretje. Een grote kroeg kan nog een rookruimte maken, maar waar zou ik dat moeten doen? Ik heb maar 50 vierkante meter. En als ze buiten moeten gaan staan hebben de buren daar weer last van.”

Wat ze doet als er straks inderdaad niet meer gerookt mag worden? Van Wagtendonk: „Over twee jaar zit ik hier vijftig jaar. Dat wil ik heel graag halen. Maar als dit doorgaat, ben ik bang dat ik de boel eerder moet verkopen.”

Ook in Rotterdam gaan Angelique Bekude van café De Ring de haren recht overeind staan. „In deze tijden van crisis zou je wel wat meer steun verwachten van de overheid. Maar het wordt ondernemers in de horeca steeds meer onmogelijk gemaakt om op een gewone manier een boterham te verdienen. Je mag niet meer roken, je mag hier in Rotterdam geen muziek meer maken na middernacht.

Oscar Ross van café De Asplaag in Den Haag vult aan: „Niet roken, wel roken, nu weer niet roken: ze hebben geen idee wat ze willen daar in de Kamer. Hebben ze nou echt geen belangrijkere dingen te doen dan ons het leven onmogelijk te maken?”

Hoge boete

De kroegbazen vrezen echter dat ze wel gehoor moeten geven aan de nieuwe regelgeving als deze wordt ingevoerd. „Verzet is vrij zinloos”, vreest Ross. „Ze controleren net zo lang tot er geen asbak meer in de Nederlandse cafés te vinden is. En de boetes zijn flink verhoogd: je bent dat kleine beetje winst per avond meteen kwijt met een bekeuring van minimaal 600 euro.”

 

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.