Nieuws/Buitenland
1141138
Buitenland

Mursi: noodtoestand in 3 steden Egypte

President Mohamed Mursi van Egypte heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen voor de steden Suez, Port Said en Ismailia, in het noordoosten van het land. Er geldt ook een avondklok. Dat heeft hij laten weten via de Egyptische staatstelevisie. De maatregel blijft 30 dagen gelden en is vanaf middernacht van kracht.

,,Ik heb beloofd geen buitengewone maatregelen te nemen tenzij ik ertoe zou worden gedwongen en nu is dat zo'', aldus Mursi op de staatstelevisie. Hij waarschuwde dat hij meer maatregelen kan nemen om de onrust in het land te beteugelen.

Het besluit volgt op dagenlange rellen en protesten. Daarbij zijn tientallen mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Mursi wil maandag met toppolitici om tafel over de toestand in Egypte.

Ongeveer 200 mensen gingen in Ismailia direct de straat op om te protesteren tegen de noodtoestand afkondigde.Volgens een getuige riepen betogers ,,Weg met Mursi, weg met de noodtoestand''. Volgens mensenrechtenactivisten geeft de afkondiging de politie het recht om mensen aan te houden die zij zien als een gevaar voor de veiligheid.

De onlusten gebeurden zaterdag nadat 21 mensen in de Egyptische havenstad Port Said ter dood waren veroordeeld voor hun rol bij bloedige voetbalrellen bijna een jaar geleden. Zo bestormde een woedende menigte een gevangenis. Ook overheidsgebouwen werden aangevallen. Het leger schoot daarop de politie te hulp. Er vielen zaterdag in Port Said meer dan 30 doden en er raakten honderden mensen gewond.

Het vonnis kwam in een toch al gespannen Egypte. Vrijdag raakten op veel plaatsen betogers en politie slaags naar aanleiding van de tweede verjaardag van het begin van de protestbetogingen tegen president Hosni Mubarak, Mursi's voorganger. Vrijdag vielen circa 10 doden en 100 gewonden in het land waar de regering van Mursi wordt beschuldigd van verraad aan de revolutie.

Zondag werd het opnieuw onrustig, bij een begrafenistocht voor burgers die waren omgekomen bij de rellen van zaterdag in Port Said. Duizenden mensen waren op de tocht afgekomen. De politie zette traangas in en schoot met scherp. Zeker vijf mensen kwamen om bij de onlusten. Meer dan 400 mensen raakten gewond.

Ook in andere delen van Egypte braken zondag ongeregeldheden uit. In de stad Zagazig zette de politie traangas in om gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering te beëindigen, zo meldde nieuwszender al-Jazeera. In Suez staken betogers tegen president Mohamed Mursi een politiebureau in brand. In de hoofdstad Caïro bekogelden betogers de politie met stenen. Agenten zetten daarop traangas in.

Betogers zijn teleurgesteld over wat er is gebeurd sinds de opstand begin 2001 tegen Hosni Mubarak, Mursi's voorganger. Mursi zien ze als een verrader van de revolutie. Vrijdag was het twee jaar geleden dat massale protesten uitbraken tegen het regime van Mubarak.