Nieuws/Binnenland
1141156
Binnenland

Komend weekend weer sneeuwkans

De ingevallen dooi bereikt morgen en woensdag een climax.

Het gaat vanavond stevig regenen en bovendien wakkert de zuidwestenwind aan. In het westelijk kustgebied en in het noordwesten kunnen uitschieters tot 90 km per uur voorkomen maar ook elders laat de wind zich niet onbetuigd. Na enkele opklaringen gaat het in de loop van vanmiddag vanuit het zuidwesten regenen. De regen vormt de voorbode van zachte luchtmassa’s die ons morgen en woensdag overspoelen. De temperaturen lopen daarin op tot lokaal 12 à 13 graden. Morgen wordt een verregende dag. Depressies trekken in hoog tempo richting Scandinavië en veroorzaken de zuidwestelijke aanvoer van zachte luchtmassa’s bij ons.

In het weekeinde gaat dat veranderen. Er ligt dan inmiddels hogedruk boven de Britse eilanden. Bij ons steekt er een gure noordwestelijke wind op. Die voert onstabiele lucht aan waarin zich winterse buien manifesteren met hagel en sneeuw. De temperaturen duiken van 12 graden medio deze week naar 5 in het weekeinde. In de nachten komt het kwik weer rond het vriespunt te liggen. Bovendien is een voorbijtrekkende storing interessant om te volgen. Volgt die een wat zuidelijker koers dan steekt er bij ons een koude oostenwind op en gaat eventuele neerslag mogelijk van regen over in sneeuw.

Op de langere termijn wordt alweer gezinspeeld op terugkeer van de winterse kou van de afgelopen twee weken. Zover is het nog niet. Wel zijn er termijnverwachtingen die in die richting wijzen. Het tijdsbestek van twee weken blijft echter, zoals zo vaak, kofffiedik kijken. Het bontst maakte zondagavond het Britse weerbureau Weatherchannel het. Die berekent op basis van de maanduitdraai van het Europese weermodel ECMWF een bitterkoude februarimaand. Daarin zou de vorst stevig toeslaan, gevoed door een snel naar noord draaiende stroming, die zich mogelijk al komend weekeinde manifesteert. De Britten zien de straalstroom een wederom veel zuidelijker koers gaan volgen. Temperaturen van min 20 graden en een waarschuwing om kinderen zelfs binnen te houden, gaan echter op dit moment wel heel erg ver.