Nieuws
1141163
Nieuws

FNV: Kabinet geeft sociaal overleg geen kans

Het kabinet houdt zich niet aan de afspraken met de sociale partners, vindt vakcentrale FNV. Ingrepen in de AOW en op de woningmarkt worden eenzijdig doorgezet, terwijl overleg met werkgevers en de vakbeweging was toegezegd, zegt voorzitter Ton Heerts maandag in de Volkskrant.

Als voorbeeld van geschonden afspraken noemt Heerts de weigering van minister Stef Blok (Wonen) om de hypotheekregels te versoepelen, „terwijl in het Midwinteroverleg is afgesproken dat we daarover konden praten”. Een brief over de verhoging van de AOW-leeftijd van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) laat volgens hem „geen enkele ruimte voor overleg”.

„De mensen in het land moeten zich bewust worden van de sluipmoordenaar die op de verzorgingsstaat is losgelaten”, stelt Heerts. „Het is allemaal te omvangrijk, te desastreus. Het klinkt heel stoer, maar het is daadkracht zonder draagvlak.”

Vorige week reageerde de FNV al boos toen Klijnsma bekendmaakte dat alleen een kleine groep mensen die al met prepensioen zijn, wordt gecompenseerd voor de schade die ze lijden doordat de AOW-leeftijd versneld omhoog gaat. „Wij mogen meepraten om alternatieven te bedenken, maar daar fietsen ze doorheen. Dat frustreert het overleg enorm.”

Het kabinet onderhandelt al enkele maanden met werkgevers en werknemers over afspraken die de economie uit het slop moeten trekken en de werkloosheid moeten terugdringen. In december zei het kabinet dat de ingrepen uit het regeerakkoord bespreekbaar zijn, mits de bezuinigingen gehaald worden. Het grootste struikelblok in het overleg is de geplande bezuiniging in de WW. De vakbeweging is daar mordicus tegen.