Nieuws/Binnenland
1141166
Binnenland

Kamer wil meer weten over aardbevingen

De Tweede Kamer wil meer weten van minister Henk Kamp van Economische Zaken over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Die zou in de toekomst kunnen leiden tot zwaardere aardbevingen.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt de uitkomsten van de onderzoeken „verontrustend nieuws”. Ze wil zo snel mogelijk een toelichting over de risico's op een aardbeving en de gevolgen voor de schatkist. Kamp heeft al toegezegd een technische briefing te regelen voor de Kamerleden. Van Veldhoven wil ook snel met Kamp in debat.

Voor Paulus Jansen van de SP staat het als een paal boven water dat de Groningers niet de dupe mogen worden van de gaswinning. „Dat zou asociaal zijn.” Ook hij wil meer informatie van de minister. De SP'er vraag zich onder meer af of de schaderegeling tegen het licht moet worden gehouden, nu de bevingen zwaarder uit kunnen pakken.

Jansen heeft er begrip voor dat Kamp de gaswinning niet wil verminderen. „We hebben niet veel andere opties voor onze energievoorziening”, stelt hij.

Ook CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelt dat er enorme gevolgen zitten aan minder gas winnen. Zij stelt dat de veiligheid van Groningers voorop staat. „Daarom is het goed dat er nader onderzoek wordt gedaan”, zegt Mulder. „We gaan er vanuit dat de minister hier bovenop gaat zitten.” Ze benadrukt dat de Kamer goed op de hoogte gehouden moet worden.

PvdA-Kamerlid Jan Vos gaat zaterdag meteen naar het noorden om met bewoners te spreken over de gevolgen van de gaswinning. Hij leeft mee met de bewoners en wil erop toezien dat de 100 miljoen euro extra van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) goed en snel wordt besteed.

Vos is blij dat Kamp verder onderzoek gaat doen. Hij hamert er wel op dat dit echt door onafhankelijke experts moet gebeuren en niet door de NAM zelf. Ook wil Vos versnelde investeringen om het gasnetwerk en de apparaten zoals CV-ketels zo aan te passen dat ze ook gas uit het buitenland aankunnen. Dat is anders van samenstelling dan ons eigen gas.

VVD-Kamerlid René Leegte gaf aan pas op de brief van Kamp te reageren, nadat hij in de technische briefing meer informatie heeft gekregen.