Nieuws/Binnenland
1141168
Binnenland

Kamp naar Groningen om aardbevingen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat volgende week een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan. Dat meldde het ministerie vrijdag.

Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning. „Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen”, aldus Kamp. Hij vindt het zijn taak om zijn afweging om gas te blijven winnen, ondanks de voorspelling dat er zwaardere aardbevingen door kunnen ontstaan, goed uit te leggen.

De minister zal tijdens zijn bezoek praten met bewoners en bestuurders. Kamp wil hun verhaal graag horen, stelde een woordvoerder.

Uit onderzoek blijkt dat Groningen in de toekomst te maken kan krijgen met zwaardere aardbevingen door de gaswinning. Minder gas winnen ziet Kamp vooralsnog echter niet zitten, omdat de gevolgen daarvan voor de samenleving zeer groot zijn. Hij laat onderzoeken hoe de kans op een aardbeving kan worden beperkt. Verder trekt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 100 miljoen euro extra uit voor de versterking van kwetsbare gebouwen.