Nieuws/Binnenland
1141172
Binnenland

Mansveld: vertrouwen in plan voor Fyra

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) heeft er vertrouwen in dat er uiterlijk volgende week vrijdag een plan is voor een tijdelijk alternatief voor de uitgevallen Fyra-verbinding tussen Amsterdam en Brussel. De vervangende trein kan zo snel mogelijk daarna gaan rijden. Dat zei Mansveld vrijdag na afloop van de ministerraad.

De staatssecretaris sprak eerder op de dag met NS-topvrouw Merel van Vroonhoven en met de Belgische NMBS-bestuurder Marc Descheemaecker. Ook belde ze met haar Belgische ambtsgenoot Jean-Pascal Labille om de situatie te bespreken. Hem zal ze binnenkort ook persoonlijk ontmoeten.

Volgens Mansveld was het overleg constructief en wordt er hard gewerkt om tot een korte- en langetermijnoplossing te komen. Ook de infrabeheerders, zoals ProRail, denken goed mee, vindt Mansveld. Ze verwacht dan ook dat alle partijen zich volgende week in het plan kunnen vinden.

Zelf mikt Mansveld op een tijdelijke oplossing waarbij acht keer per dag een intercity gaat rijden. Die trein gaat niet over het hogesnelheidsspoor, waardoor de kans groot is dat ook Den Haag zal worden aangedaan. Daarnaast zullen de huidige treindiensten tussen Antwerpen en Roosendaal blijven bestaan.

Voor de lange termijn weet Mansveld nog niet wat de beste oplossing is. Er zijn verschillende scenario's waarnaar wordt gekeken. Die moeten volgens de staatssecretaris aan de financiële, juridische en technische voorwaarden voldoen om te worden goedgekeurd.

De Fyra reed sinds begin december. Er was meteen al veel vertraging en uitval. Toen de trein onder winterse omstandigheden ook nog eens het plaatwerk verloor, besloot de NS de afname van Fyra's voorlopig te stoppen. Ook wil het bedrijf de schade op de Italiaanse producent AnsaldoBreda verhalen.