Nieuws
1141188
Nieuws

Nieuwe auto's vaker gestolen

Mensen met een jonge auto moeten oppassen. Het afgelopen jaar liepen zij meer risico slachtoffer te worden van autodiefstal, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Auto's tot 3 jaar oud werden namelijk twee keer zo vaak gestolen als wagens van 8 tot 10 jaar oud.

Dieven namen het afgelopen jaar in totaal 11.396 personenauto's mee. Dat zijn er 262 minder dan in 2011, wat neer komt op een daling van 2,2 procent. Het aantal diefstallen van auto's van nul tot 3 jaar oud nam echter toe met 256 (8,8 procent meer) terwijl van de oudere bouwjaren 518 auto's minder werden gestolen (een daling van 5,9 procent).

Sinds jaren daalt het aantal diefstallen van oudere auto's flink. Van de nieuwere worden er echter weer meer ontvreemd, aldus de stichting.

Ook de verschillen per merk en type zijn groot. Het risico dat een jonge auto wordt gestolen is bij Volkswagen, Honda en BMW twee tot drie keer zo hoog als gemiddeld. Criminelen kunnen deze wagens op de tweedehands automarkt gemakkelijk verkopen.

De stichting zegt dat autobezitters zelf het risico van diefstal kunnen verminderen. Dat kan door een goed beveiliging van de woning om diefstal van de autosleutels te voorkomen. Een goed alarm- of volgsysteem in de auto zelf verkleint ook de kans, evenals mechanische systemen die de versnellingsbak of de stuurkolom blokkeren.

Vrachtwagens waren het afgelopen jaar ook populair onder het dievengilde. Er werden 247 vrachtwagens gestolen, bijna de helft meer dan in 2011. De stichting onderzoekt de reden van deze flinke stijging. Verder verdwenen 2180 bestelauto's (iets minder dan in 2011).

Voor het eerst in jaren daalde het aantal scooterdiefstallen. In 2012 werden 16.183 scooters gestolen. Dat zijn er 686 minder dan in 2011 en is een daling van 4 procent. Het aantal diefstallen van motorfietsen bedroeg 1807 en zakte daarmee met een tiende.