Nieuws/Binnenland
1141216
Binnenland

Rotterdam-Zuid wil scholing en steun

De inwoners van Rotterdam-Zuid willen dat hun kinderen betere scholing krijgen en dat de ouders hulp krijgen bij het opvoeden. Ook moet er meer aandacht komen voor veiligheid en overlast. Dat hebben ze aangegeven tijdens de zogeheten burgertop, meldde de gemeente Rotterdam zondag.

Op de burgertop spraken de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister Stef Blok (Wonen) met meer dan 1000 mensen uit het zuidelijke deel van Rotterdam. Aboutaleb maakte duidelijk dat de toekomst van Rotterdam-Zuid niet alleen een zaak is van de overheid, maar ook van de bewoners zelf. ,,,Wie alleen maar tot 10 uur op bed wil blijven liggen en niet om 6 uur wil opstaan om te gaan werken, kan een schop onder zijn achterste krijgen'', zei Aboutaleb.

Tijdens de top gaf Aboutaleb aan dat er de komende 20 jaar nog enkele miljarden euro's nodig zijn om Rotterdam-Zuid er weer bovenop te helpen. Dat geld moet komen van het Rijk, de gemeente en maatschappelijke partijen. De drie andere grote steden zijn bereid met minder geld genoegen te nemen als dat Rotterdam-Zuid helpt, verklaarde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

In Rotterdam-Zuid wonen evenveel mensen als in Eindhoven. Het gebied kampt met grote problemen. Ruim een op de vijf jongeren tussen 17 en 23 jaar heeft geen opleiding afgemaakt. Dat is drie keer zo veel als het landelijke gemiddelde. Directeur Marco Pastors van het nationaal programma voor Rotterdam-Zuid noemde het gebied ,,het slechtste deel van Nederland''.