Nieuws/Binnenland
1141219
Binnenland

PVV wil aanpassing wet na taakstrafje horrorklap

De PVV wil dat de wet wordt aangepast zodat plegers van geweld niet meer weg kunnen komen met een lichte taakstraf. De partij pleit daarvoor naar aanleiding van de werkstraf die een 25-jarige man uit Geesbrug kreeg voor de karateklap die hij uitdeelde aan een man uit Harderberg.

Door de ijzig professioneel uitgedeelde klap raakte het slachtoffer zwaargewond. Hij brak zijn kaak en kon wekenlang niet normaal eten. Ook scheurde zijn schedel en liep hij een hersenschudding op. De politierechter in Zwolle vond echter dat een werkstraf van 120 uur, waaronder 40 uur voorwaardelijk, genoeg was om de dader te straffen.

Volstrekt belachelijk, aldus de PVV, die bij monde van Kamerlid Lilian Helder vragen heeft gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven over de zaak. In de huidige wetgeving is bepaald dat geen taakstraf mag worden opgelegd in het geval van ernstige zeden- en geweldmisdrijven. “Deze zijn blijkbaar pas ernstig indien er, naar wettelijke omschrijving, een gevangenisstraf van 6 jaar of meer op staat en het een inbreuk is op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer”, aldus Helder. De PVV pleit voor het schrappen van het woordje ‘ernstig’ uit de wet, zodat er geen taakstraffen meer kunnen worden opgelegd voor geweld- en zedenmisdrijven.