Nieuws/Binnenland
1141224
Binnenland

Kamp: eind jaar besluit over gaswinning

Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt eind dit jaar of begin volgend jaar een besluit over de gaswinning in Groningen. Hij wil voor december alle informatie daarover hebben om een verantwoord besluit te kunnen nemen.

„Dat kan nog alle kanten opgaan”, zei Kamp zondagavond in een gesprek met RTV Noord. Zo wil hij precies weten hoe zwaar aardbevingen in het gebied kunnen zijn als gevolg van de gaswinning, welke schade daar mogelijk bijhoort en wat kan worden gedaan om die schade te beperken door andere technieken om gas te winnen. Op korte termijn moeten er maatregelen worden genomen om schade voor bewoners in het gebied te voorkomen.

Uit vrijdag gepubliceerde onderzoeken blijkt dat aardbevingen in Groningen de komende jaren heviger kunnen worden.Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5.

Dat heeft tot veel onrust geleid in het noorden. Kamp, die sinds zondag in het gebied is, praat ook maandag met bestuurders en bewoners. Hij gaat onder meer langs in de gemeente Loppsersum, waar het dorp Huizinge vorig jaar werd getroffen door een aardbeving die veel schade aanrichtte. Volgens makelaars in de omgeving leiden de berichten over mogelijke zwaardere aardschokken tot lagere woningprijzen.

Kamp herhaalde dat hij begrijpt dat mensen ongerust zijn. Als er schade ontstaat door aardschokken, dan moet die worden vergoed, zei de minister. Medewerkers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaan de komende maanden bij mensen in het gaswinningsgebied langs om te kijken of er maatregelen nodig zijn om hun huis of gebouw te verstevigen.

In Groningen bestaat wantrouwen tegen de NAM, exploitant van het gasveld, omdat de risico's van aardschokken eerder te laag zouden zijn ingeschat. Ook zijn mensen ontevreden over de manier waarop de NAM meldingen van schade afhandelt. „Ik denk dat het verstandig is om wat anders naar de NAM te kijken”, zei Kamp, die de NAM een „betrouwbare organisatie” noemde.

Kamp wees er verder op dat de gasproductie een piek heeft bereikt en dat die productie tussen nu en tien jaar wordt gehalveerd.