Nieuws/Binnenland
1141238
Binnenland

Acht verdachten Eindhoven komen voor rechter

De acht jongens die worden verdacht van de zware mishandeling in Eindhoven moeten vrijdag voor het eerst voor de rechter komen. Vijf van hen zitten vast in het Vlaamse Turnhout, waar ze vandaan komen, drie anderen in Nederland. De onderzoeksrechters in Nederland en België besluiten of ze voorlopig vast blijven zitten.

De acht zouden op 4 januari een 22-jarige man hebben geschopt en geslagen na een nacht stappen in het centrum van Eindhoven. Hij kreeg een paar flinke trappen tegen zijn hoofd en liep onder meer een hersenschudding op. Bewakingscamera's zagen de mishandeling. De politie bracht de beelden maandag via Omroep Brabant naar buiten, in de hoop de belagers te achterhalen. Die meldden zich dinsdag, woensdag en donderdag bij de politie.

De mishandeling leidde tot een golf van verontwaardiging. Op internet worden de acht verdachten met naam en toenaam genoemd. Hun foto's worden verspreid, soms vergezeld van dreigementen.

Vrijdag spreken de burgemeesters van Turnhout en Eindhoven met elkaar over de mishandeling. Erwin Brentjens wil zijn afschuw overbrengen aan zijn collega Rob van Gijzel. Brentjens wil kijken of er oplossingen zijn voor deze ongebreidelde vechtpartijen, zei hij donderdagavond in Nieuwsuur. „Waar liggen de oorzaken en hoe lossen we het op.”