Nieuws/Buitenland
1141243
Buitenland

Berlusconi: Mussolini deed veel goede dingen

Oud-premier Silvio Berlusconi heeft zondag opnieuw veel Italianen tegen zich in het harnas gejaagd met ongepaste uitspraken over zijn voorganger Benito Mussolini. Pijnlijk genoeg deed hij die uitgerekend bij de Auschwitz-herdenking in Milaan, waar hij onaangekondigd was opgedoken.

Berlusconi zei dat Mussolini's rassenwetten tijdens de Tweede Wereldoorlog een slechte zaak waren, maar dat de fascistische dictator Mussolini volgens hem ook ,,veel goede dingen'' heeft gedaan.

Het is niet de eerste keer dat de ex-premier zich positief uitlaat over zijn voorganger. Maar dat hij dit juist doet tijdens de herdenking van de Holocaust, vinden veel Italianen bijzonder ongepast, zo blijkt uit discussies op internet.

Bij het verlaten van de ceremonie werd Berlusconi dan ook uitgefloten door omstanders; ook werden hem dingen nageroepen als ,,Buffone!'' (Clown!). De Italiaanse politiek kwam met scherpe reacties op het optreden van de mediamagnaat. De fractievoorzitter van de Democratische Partij (PD) in de Kamer van Afgevaardigden, Dario Franceschini, noemde ,,de woorden van Berlusconi een schande en een belediging voor de geschiedenis en de nagedachtenis'' van de slachtoffers. Hij eiste dat Berlusconi excuses aanbiedt aan de Italianen. Oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, leider van de partij Italië van de Waarden, noemde Berlusconi een 'karikatuur' van Mussolini.

Op 27 januari 1945 bevrijdden geallieerde troepen de overlevenden in het Duitse concentratiekamp Auschwitz, vlakbij de Poolse plaats Oświęcim. Bij de herdenking zondag in Milaan werd het nieuwe Museum van de Shoah geopend, in aanwezigheid van premier Mario Monti. Die bezocht spoor 21 waar treinen worden tentoongesteld waarmee Joden zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Bondskanselier Angela Merkel zei in een boodschap dat Duitsland altijd verantwoordelijk zal blijven voor de misdaden van de nazi's.

Nadat hij zijn pijnlijke uitspraken had gedaan, viel Berlusconi tijdens de officiële toespraken in slaap, zo is te zien op een foto van persbureau ANSA.