Nieuws/Binnenland
1141280
Binnenland

Delegatie aangekomen op Zuidpool

Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend. De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op  omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.

Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zondag gezegd. In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop. Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.

Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.