Nieuws/Buitenland
1141290
Buitenland

Israël stopt omstreden anticonceptiepraktijk

De Israëlische overheid heeft voor het eerst erkend dat gezondheidsdiensten in het land Ethiopische vrouwen anticonceptiemiddelen hebben toegediend. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid heeft gynaecologen opgedragen om geen prikpil meer toe te dienen aan vrouwen van Ethiopische origine „indien er twijfels zijn of ze de gevolgen van de behandeling begrijpen”. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz zondag.

Volgens Haaretz is het geboortecijfer onder de Ethiopische gemeenschap in Israël in het afgelopen decennium met 50 procent gedaald. Dat zou mede het gevolg zijn van het consequent voorschrijven van anticonceptie aan Ethiopische vrouwen. In een tv-programma kwamen onlangs Ethiopische vrouwen aan het woord die vertelden dat ze geïntimideerd werden om de prikpil te accepteren. Het middel dat ze kregen toegediend, Depo-Provera, kan zwangerschappen enkele maanden voorkomen.

„Ze zeiden dat het inentingen zijn”, vertelde een van de 35 vrouwen die werden geïnterviewd in het programma. Anderen vertelden dat ze nog voor hun toelating in Israël hun eerste injecties kregen toegediend in vluchtelingenkampen.