Nieuws/Binnenland
1141294
Binnenland

Toonderjaar afgesloten in Letterkundig Museum

Een manifestatie in het Letterkundig Museum in Den Haag sluit zondag het Toonderjaar af. Het afgelopen jaar waren er vele activiteiten om stil te staan bij de 100e geboortedag van striptekenaar Marten Toonder (1912-2005), de bedenker van beroemde stripfiguren als Tom Poes en heer Bommel.

In het Letterkundig Museum, de plek waar Toonders nalatenschap wordt beheerd, kunnen fans zondag onder meer een serie lezingen en een filmprogramma bijwonen, met originele filmpjes uit de Toonder Studio's. Oud-medewerkers van deze stripstudio's, onder wie Thé Tjong-Khing en Jan van Haasteren, houden signeersessies.

Er is een Bommelbeurs waar verzamelaars spullen kunnen kopen en verhandelen. Het Letterkundig Museum werkt voor het evenement samen met enkele andere organisaties, waaronder de Marten Toonder Verzamelaars Club.

De première van de musical De Nieuwe IJstijd in het Oude Luxor Theater in Rotterdam een jaar geleden luidde het Toonderjaar in. Na de voorstelling volgden nog tentoonstellingen, speciale boekuitgaven, de verkiezing van de 'Heer van Stand' en diverse andere evenementen rond de striptekenaar.

In een biografie die in oktober verscheen, werd onthuld dat Toonder zich in 2001 van het leven probeerde te beroven. In zijn huis in Ierland nam hij een dosis sterke slaappillen, maar die bleek niet voldoende om aan dood te gaan.

De aandacht voor Toonder en zijn creaties is na het Toonderjaar nog niet afgelopen. Later dit jaar verrijst op het Noordereiland in Rotterdam een standbeeld van stripfiguur Tom Poes. Kunstenares Tamyra Meesters maakt het beeld samen met haar zus Saskia. Het standbeeld komt op een garage in de Thorbeckestraat te staan, zodat het 'toeziet' op het huis waar Marten Toonder in 1912 ter wereld kwam.