Nieuws/Binnenland
1141373
Binnenland

Beatrix: dood Dolmatov grote tragedie

Koningin Beatrix vindt de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov een grote tragedie. Dat zei ze vrijdag tijdens een een gesprek met de pers aan het slot van het staatsbezoek aan Singapore. Ze voegde eraan toe dat het een ingewikkelde zaak is.

Dolmatov pleegde vorige week zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. Hij had asiel aangevraagd in Nederland, omdat hij bang was in Rusland te worden vervolgd. Zijn aanvraag werd afgewezen. Dolmatovs moeder vernam de dood van haar zoon via de Russische pers. In de cel liet hij een brief achter voor zijn moeder, maar zij denkt dat de brief onder dwang is geschreven en dat Dolmatov tot zelfmoord is aangezet.

De moeder hekelde enkele dagen geleden het feit dat ze nog geen enkel bericht uit Nederland had gekregen over de dood van haar zoon. Daarover schreef ze een brief aan koningin Beatrix, die ook op het internet verscheen. Beatrix zei dat ze heeft kennis genomen van de inhoud van de brief.

Ook het kabinet is geschokt door de zelfmoord van de Rus, zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad. Volgens hem heeft de koningin uiting gegeven aan de geschoktheid die de Nederlandse regering voelt. Hij wees erop dat de Inspectie Veiligheid en Justitie een onafhankelijk onderzoek is begonnen naar de dood van Dolmatov.